Despre mine

Fotografia mea
sunt o tipa de viata ,independenta,cu caracter si placuta de cei din jur

sâmbătă, 24 decembrie 2011

Piftie Πατσα

Ingrediente:1 ureche de porc,2 picioare,si 1 1/2 kg de carne,3 morcoovi,2 cepe,boae de piper,sare ,foi de dafin,usturoi (dupa gust). Mod de preparare: Se pun la fiert urechea ,picioarele si carnea impreuna cu ceapa morcovii,foile de dafin,boabele de piper si sare .Se lasa sa fiarba la foc potrivit pana ce carnea de pe oase se desprinde si pot fi usor curatate.

Se lasa sa fiarba bine si intre timp pregatim castronele pentru a aseza piftia.Dupa ce sau fiert bine toate se strecoara si in zeama se adauga usturoiul pisat si se lasa pana se taie carnea bucatele si se aseaza in castronele,se pune si morcovul taiat felii potrivite.Zeama se strecoara si se vantura de cateva ori pentru a se limpezi.se adauga in castronele si se da la rece sa se intareasca.se poate servi piftia cu zeama de lamaie .



Sarmale mixte

Ingrediente:1 varza potrivita dulce ,o jumatate de varza acra,1 kg carne tocata amestec,sare ,piper,1 cescuta orez,2cepe,
Pentru a opari varza aveti nevoie de :1 1/2 litru de apa,frunze de dafin,o frunza de telina,2 lamai,si putina zeama de varza acra sare boabe de piper.
Mod de preparare:Intr-oala se pune apa la fiert cu zeama de lamaie si putina zeama de varza frunze de dafin ,boabe de piper,o frunza de telina.
Intr-un castron se pune carnea tocata impreuna cu orezul,ceapa calita putin pe foc ,sare piper,putin cimbru si se amesteca bine.In apa care fierbe pe foc se aseaza varza dulce si se lasa pana se desfac foile si se schimba la culoare devenind galbuie.Scurse bine de apa frunzele de varza se potrivesc si se umplu cu compozitia de carne .In cratita punem un strat de varza si apoi un strat de sarmale in foi de varza dulce oparite si un strat de sarmale inasurate in varza acra.Se da la foc potrivit pana fierb apoi de acopera cu bulion boabe de piper si foi de dain si se mai lasa sa fiarba 10 minute(sau se pot da la cuptor pentru 15 minute).







Prajitura cu portocale

Ingrediente: (aluat)
5 oua,1 cana zahar,1 cana lapte,1 cana ulei,1 1/2 lingurita praf de copt,zahar vanilat,esenta de vanilie sau rom,2 cani faina.
Mod de preparare:Se bat ouale cu zaharul si zaharul vanilat si esentele pana se topeste .Se adauga treptat uleiul,laptele,praful de copt,si la sfarsit faina se amesteca .Intr-o tava unsa si tapetata se aseaza compozitia si deasupra se aseaza bucatele de portocala taiate marunt .Se da la cuptor pentru 20 de minute cand este gata se tapeteaz cu zahar tos .

luni, 19 decembrie 2011

Mingiute cu mere

INGREDIENTE:
(pentru umplutura):1 kg mere,1 ceasca zahar,o lingurita scortisoara,un zahar vanilat,si 4 linguri de ulei (pentru prajit).
(pentru aluat):1 cescuta de ulei ,1 cescuta de zahar,1cescuta de apa,o lingurita de parf de copt,500 gr faina.

Merele se dau pe razatoare si se amesteca cu zaharul .Intr-o tigaie se adauga uleiul dupa ce sa inchis se adauga merele amestecate cu zahar,se adauga zaharul vanilat si scortisoara si se lasa sa se prajeasca bine.
Coca obtinuta Aluatul se intinde bine nu foarte gros nu foarte subtire si se taie in patrate.Se ia compozitie si se pune in mijlocul patratului si se inchide formand mingiute se aseaza intr-o tava tapetata,si se unge deasupra cu galbenus de ou.


Mingiutele unse cu ou.

Asa arata gata coapte si pudrate .

Supa de rosii

Ingrediente:
Pentru supa avem evoie de :
2 kg rosii(eu am avut mai multe kg le-am dat pe razatoare si leam bagat in congelator)2 cepe potrivite,2 morcovi,jumatate de pahar de ulei,patrunjel sare si piper,o mana de orez,2 oua.

Morvovul dat pe razatoare.





Ceapa tocata marunt.



MOD de preparare:Am pus rosiile la firt primele pentru ca erau inghetate,separat intr-o tigaie am calit ceapa dupa care am adaugat si morcovul sa se rumeneasca bine.





In rosiile care clocotesc pe foc am aruncat patrunjelul tocat marunt si 2 cuburi de vegeta de legume ,am potrivit de sare si de piper .Am spalat o mana de orez si lam aruncat si pe acesta in supa sa fiarba .Cand supa si orezul sau fiert am batut doua oua si leam pus deasupra.











Acesta este produsul final mmmmmm,o bunatate ;)









duminică, 18 decembrie 2011

Tocana de fasole cu dovlecei si porumb

Ingrediente:
200 gr fasole mixta(alba si rosie),50 gr linte,50 gr bobe de porumb,2 dovlecei,1 ceapa mare,2 catei de usturoi,zeama de la 1 lamaie,foi de dafin,sare si piper,patrunjel.

MOD DE PREPARARE:

Fasolea se lasa la inmuiat de cu seara.A doua zi se pune la fiert pentru 10 minute,dupa care se prajeste bine. Intre timp se incalzeste uleiul de masline intr-o cratita si se adauga ceapa,usturoiul tocate marunt.Se adauga fasolea, lintea spalata, foile de dafin si se amesteca bine.Se adauga apa in deajuns cat sa acopere si sa poata fierbe bine fasolea si lintea .Se lasa sa fiarba 35 de minute dupa care se adauga dovleceii taiat felii grosute si se mai fierb inca 10 minute .Cand toate sau fiert se adauga porumbul ,zeama de lamaie sare si piper,si se orneaza cu patrunjel verde.



Chiftelute de peste

INGREDIENTE:1 kg filet de peste,2 catei de usturoi,1 ceapa,4 linguri pesmet(daca nu paine inmuiata)2 linguri de malai,1 lingurita chimen,1 lingurita oregano,sare si piper,ulei pentru prajit,pesmet(sau faina)lamaie si patrunjel.
MOD DE PREPARARE:
Filetele de peste curatate cu grija sa nu mai aiba si alte oase se taie bucatele mici .Ceapa ,usturoiul tocate si acestea marunt.Intr-un castron se adauga carnea de peste ceapa si usturoiul se mai aduga pesmetul, malaiul,chimenul si oregano,sare si piperul ,patrunjelul.Se amesteca bine dupa care se formeaza chiftelutele care se dau prin pesmet (faina) si se prajesc la foc potrivit.Chiftelutele se pot servi cu sos picant sau cu salata.

Prajitura cu ciocolata

Ingrediente:1 cana jumatate de zahar,1 cana jumatate apa,1 cana de ulei,3 cani faina,3 linguri cacao,1 lingurita bicarbonat stins in zeama de lamaie (otet) coaja de la o lamaie,jumatate de lingurita scortisoara 2 pliclete de vanilie.
GLAZURA:
1 ciocolata amaruie,50 gr margarina,2 linguri cacao,3 linguri zahar,3 linguri apa.
Mod de preparare:Intr-un castron varsam faina ,zaharul,cacaoa,bicarbonatul stins si aromele.
Se amesteca toate bine dupa care adaugam si uleiul treptat amestecand continuu pana devine o crema .Se ia o tava rotunda de preferinta se unge cu margarina si imbracata cu hartie de prajituri dupa care adaugam compozitia si o dam la cuptor pentru 45 de minute.Intre timp pregatim glazura:MDP:Intr-o craticioara se pune margarina,zaharul cacaoa,si apa,toate acestea se pun la foc potrivit amastecandu-se continu.Cand prajitura noastra este gata o scoatem din cuptor si asa fierbinte cm este turnam deasupra glazura de ciocolata si lasam sa se raceasca .

Dovlecei umpluti cu orez

Ingrediente:10 dovlecei mititei,2 cani orez,sare,piper,patrunjel verde,2 oua,1 ceapa mare,3 linguri de ulei de masline,un pic de menta.

Mod de preparare:
Dovlecei se spala si se taie la ambele capete si se scoate continutul lor.Amestecam intr-un castron orezul, mararul, menta, patrunjelul spalate si tocate, ceapa tocata marunt, 1 lingura de ulei, sare si piper, cu aceasta compozitie umplem dovleceii .Ii asezam intr-o cratita cu restul de ulei de masline si adaugam apa cit sa ii acopere, eventual punem si o farfurie deasupra ca sa stea fara sa se miste, sa nu se ridice la suprafata.Ii lasam sa fiarba cam 25 de minute dupa care ai luam si ai bagam la cuptor pentru alte 10-15 minute dupa ce dovleceii sunt gata ai putem servi cu iaurt .

sâmbătă, 17 decembrie 2011

Tzatziki



Ingrediente: 1/2 kg iaurt,3-4 catei de usturoi mari,o lingurita rasa de sare,o lingurita de otet,un castravete mare,3/4 cana de ulei de masline.



Mod de preparare: Curatam usturoiul si il pisam,adaugam sare si se amaesteca pana se omogenizeaza.Castravetele se da pe razatoare si se stoarce de zeama.Se adauga iaurtul peste usturoi castravete si se amesteca cu o lingura.Usor usor se aduga si uleiul amestecad continu se orneaza cu marar .O salata delicioasa;)

Salata de fructe de mare

ingrediente:2 cutii asortate cu fructe de mare,2 morcovi potriviti,2 ardei semi iuti,castraveciori murati piper ulei de masline si sare.

Mod de preparare: Fructele de mare de preferat in sos propriu sau ulei.Scurse de zeama lor acestea se aseaza pe in platou sau intr-un castronel,morcovii se dau pe razatoare si ardeiul iute se taie feliute potrivite.Toate acestea se amaesteca cu ulei sare si piper si deasupra se aseaza castraveciori murati

Calamari pane ( τηγανητά καλαμαράκια)


Ingrediente:
-500 g calamari intregi curatati de interior
-1 lamaie
-usturoi deshidratat, sare
-2 oua
-pesmet
Mod de preparare:
Se limpezesc calamarii si se lasa 5 minute presarati cu sare, usturoi deshidratat si zeama de lamaie. Se dau prin pesmet, apoi prin ou si din nou prin pesmet dupa care se rumenesc potrivit pe ambele parti.
Se servesc cu garnitura de cartofi la cuptor si lamaie dupa preferinta.

Sarmalute in foi de vita cu orez ( δολμαδες)





Ingrediente:1 kg de foi de vita (50 buc. ), 1 kg orez, 1 ceasca de ceapa tocata .,1 legatura de ceapa verde, 1 legatura de marar, 1 legatura de patrunjel, 1 ceasca de ulei zeama de la 2-3 lamai ,3 cesti apa sare,piper .
MOD de preparare:Preparare:
Daca suntem in perioada cand se gasesc frunze de vita proaspete, se spala si se inmoaie pe rand in apa care fierbe. Daca insa folosim frunze din conserva, acestea trebuie fierte cca. 4-5 minute, ca se fragezeasca. Umplutura se pregateste astfel: in jumatate din ulei si o ceasca de apa se amesteca cele doua feluri de ceapa, orezul spalat in prealabil, verdeata tocata, sarea si piperul, tinandu-se pe foc pana cand inghit toata apa. In foile de vita pregatite se pune cate o lingurita din umplutura, se impacheteaza si se aseaza sarmalele, dupa ce pe fundul oalei s-a asezat fie un gratar, fie cateva foi de vita.Dupa ce s-au randuit sarmalutele se toarna sosul de rosii, restul de ulei, apa, zeama de lamaie si cateva foi de dafin. Se fierb la foc mic pana raman numai cu uleiul. Daca orezul nu s-a fiert suficient de bine, se mai adauga putina apa.









salata asortata ( σαλατα)



Ingrediente: salata verde,rosii,masline fara samburi,ardei gras 2 culori (galben si rosu),castravete,ceapa si branza .

Mod de preparare:

Legumele se spala si se taie bucatii,se aseaza toate intr-un castron si se sareaza se pipereaza se adauga ulei si otet (de preferinta zeama de la lamaie).

Caracatita( χταπόδι)





Ingrediente:





Avem nevoie de o caracatita potrivita (daca este proaspata) 1/4 pahar de ulei de masline,otet,sare si piper.






Mod de preparare:se spala caracatita si se scoate centrul si se pune la fiert in apa putin sarata,
si un pic de otet.
dupa ce caracatita sa fiert o puteti servi fiarta cu otet si ulei de masline sau puteti so puneti si pe gratar sau in tigaie .






Placinta de spanac greceasca ( σπανακοπιτα)



Ingrediente:500 gr spanac (dezghetat si tocat-),1 cana branza feta zdrobita1,/4 cana patrunjel taiat marunt,1/4 cana marar taiat marunt,4 cepe verzi taiate marunt.3 oua batute .sare si piper.1/4 cana ulei de masline,foi de placinta cele cu margarina.


Mod de preparare: Amestecati spanacul, branza, mararul si patrunjelul, ceapa verde si ouale. Apoi sarati si piperati dupa gust.. Ungeti tava de cuptor cu ulei de masline. Apoi ungeti o parte a unei foi de placinta cu ulei de masline si asezati-o in tava. Repetati pana obtineti 6 straturi de foi. Asezati amestecul de spanac peste cele 6 foi. Apoi asezati o foie de placinta peste umplutura. Ungeti cu ulei de masline. Repetati de 6 ori. Coaceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade C aprox 30 -50 de minute sau pana crusta devine aurie.

Spanac cu orez ( ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ)

Ingrediente
1 kg de spanac.2-3 cepe,250 g orez,sare, ulei,
Mod de preparare:Spanacul se curata si se spala in mai multe ape, se fierbe cca 10 minute, se scoate si se lasa la scurs. Ceapa se toaca marunt si se pune la calit in ulei incins, se adauga orezul spalat si 2 cani de zeama in care a fiert spanacul. Se lasa acoperit pana se inmuaie orezul. Se adauga apoi spanacul maruntit si se mai lasa cateva clocote. Intr-un vas cu putin ulei sau unt se pune compozitia formata si se da la cuptor 10-15 minute. Se poate folosi ca garnitura pentru diverse fripturi sau se poate manca cu cascaval ras.
Pofta buna!

Sparanghel cu sos alb

Ingrediente:1/5 kg sparanghel,50 gr margarina,1/2 lingurita ulei de floarea soarelui,1 lingurita zahar,sare,piper,si cateva frumze de busuioc.
Sos:30 gr margarina,1 lingura faina,cateva linguri de apa,si patrunjel verde.
Mod de preparare:
Sparanghelul se curata si se spala bine in apa rece.Intr-o cratita mai inalta se pune apa si se asteasa sparanghelul vertical pentru a feirbe uniform.Se fierbe cca 9-15 minute la foc potrivit.
Dupa ce a fiert sparanghelul se lasa la scurs bine si intre timp ne apucam de sos.In apa ramasa de la feirt se adauga,margarina ,zaharul.uleiul,si frumzele de busuioc.Sparanghelul se aseaza pe o farfurie si se acopera cu sosul obtinut mai sus si se orneaza cu patrunjel verde.

joi, 15 decembrie 2011

Peste la cuptor cu legume

Pentru a prepara acest fel de mancare aveti nevoie de :peste ,sare piper,ceapa si morcovi,ulei de masline(sau de floarea soarelui) o foaie de dafin si cimbru.

Pestele curatat si spalat se taie in bucati potrivite.Intr-o tava de cuptor se unge cu putin ulei si se aseaza pestele.Deasupra pestelui se aduga ceapa taiata destul de mare si morcovul taiat rondele grosute,se sareaza se pipereaza si se mai aduaga un pic de ulei deasupra,o foaie de dafin si cimbrul si se da la cuptor pentru 15 minute.





Dupa cele 15 minute se scoate din cuptor se adauga un pahar cu apa si se da iar la cuptor pana se rumeneste pestele.Se serveste cu putin patrunjel verde si cu lamaie.

Vinete umplute (μελιτζάνες παπουτσάκια)








Dupa ce vinetele sau copt se scot din cuptor si se lasa putin la racit ,cu o lingura se desfac formand buzunarele pentru a introduce carnea tocata.Cu o lingura se ia compozitie de carne tocata si se umple vinetele dup ce sau umplut toate vinetele cu complzitie si se face un pic de besamel si se adauga deasupra(eu am pus bulion deasupra)si dati tava la cuptor pentru inca 5-10 minute pentru ca besamelul sa prinda o crusta colorata spre maro.



Este un fel de mancare usor de preparat si foarte gustos nu ezita sa-l prepari.














.